„Зеленото“ поделение на Енел ще прави собствени соларни системи

Зеленото“ поделение на Енел – „Enel Green Power“, което е най-голямата в Италия компания за възобновяема енергия, ще разчита само на собствените си сили в яростната конкуренция на пазара на соларни системи. Тя ще произвежда сама соларнтие си панели и няма да се поддава на изкушението от общата тенденция на консолидация, която ни очаква. Това обяви един от висшите мениджъри на фирмата вчера, цитиран от ройтерс.

Енел, най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа, е позната у нас като мажоритарен собственик на ТЕЦ Марица Изток 3 от 2003 г. насам. ТЕЦ Енел Марица Изток 3 е една от трите електроцентрали в източномаришкия комплекс, които използват лигнитни въглища от Мини Марица Изток за производствени нужди. Централата е с проектна мощност от 840 MW, състояща се от 4 генериращи блока – всеки от по 210 MW.

Вълна на консолодация в световен мащаб предстои в сектора възобновяема енергия, прогнозира изпълнителният вицепрезидент на EGP Ингмар Вилхелм в интервю пред Ройтерс. Процесът ще се отприщи следващата година, като „масло в огъня“ ще налива все по-свирепата конкуренция между европейските, американските и азиатските производители.

„‘Enel Green Power няма да участва в този процес по консолидация. Това не е нашата цел“, категоричен е Вилхелм. EGP не възнамерява да придобива производители на соларни системи тази година, посочи още мениджърът, но отказа да коментира други потенциални сценарии за сделки.

Вместо да придобива фирми, EGP ще заложи на производството на висококачествени фотоволтаични клетки. Те ще се произвеждат в Сицилия, където се намида съвместното предприятие на енергийното дружество и неговите японски партньори Sharp и STMicroelectronics. Заводът ще заработи с пълна пара в средата на идната година и първоначалният му производствен капацитет ще бъде 160 мегавата годишно. Той ще се увеличи до 480 MW фотоволтаични клетки към 2014.

EGP също така не възнамерява да започва да произвежда оборудване за вятърна енергия. „Нямаме планове в тази сфера и ще работим посредством споразумения“, обяви топ-мениджърът.

По отношение пазарите, където ще се фокусира, EGP ще запази вниманието си главно към европейския и американския пазар, където така или иначе вече има силно присъствие. Инвестиционните планове на компанията пък предвиждат тя да инвестира 5,1 млрд. евро в периода 2010-2014 за увеличаване на инсталирания производствен капацитет до 9,2 гигавата – от 5,7 GW през 2009 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*