Глобалното затопляне смалява местообитанията на дивите пчели

Глобалното затопляне постепенно свива терените, където живеят дивите пчели, из Северна Америка и Европа. Така тези жизненоважни опрашители напускат най-южните и най-горещите части от ареала си. Същевременно обаче те не успяват да се придвижат на север към по-хладния климат, казват учени.

bumblebee-270710_1280

Тяхното изследване, публикувано в четвъртък, се базира на записи от периода 1901-2010, проследяващи проследяване 67 вида диви пчели (земни пчели). Така учените са установили, че насекомите са напуснали около 300 км от южните зони на регионите, които обитават. Това важи и за двата континента.

Няма доказателства, че причина може да е употребата на пестициди или унищожаване на местообитанията, казват изследователите. Като причина те виждат само повишаващите се температури заради изменението на климата, и особено тяхното скоряване след 1970.

„Това е „менгемето“ на климата“, казва биологът Джереми Кер от Университета в Отава. Докато северните граници на местообитанията на дивите пчели се запазват, южните граници се изместват навътре и по този начин се намалява цялата популация на пчелите.

„Още по-невероятното за нас е, че тези ефекти са почти идентични за различни континенти – срещат се и в Европа, и в Северна Америка“, добави Кер.

„Дивите пчели са важни опрашители на селскостопански култури като боровинки, ябълки, тиква и домати. Спадът в тяхната популация може да доведе до по-ниски добиви и по-високи разходи за храна, като последствията са както за хранително-вкусовата промишленост, така и за цялата икономика,“ предупреди билогът Лейф Ричардсън от Университата във Вермонт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*