В Париж разрешиха на колоездачи да минават на червено (на някои кръстовища)

Впечатляващо е това заглавие на BBC: „Париж разреши на велосипедистите да минават на червено“. Е, малко е преувеличено, но в общи линии вярно.

cyclists-690644_1280

Всичко това е част от кампанията на Париж, целяща да накара повече хора да се качат на велосипеди и да „помогнат за облекчаване на трафика“. Във Франция, както и в други европейски страни, на водачите не е разрешено да завиват надясно при червен светофар, освен ако няма специално добавена светеща стрелка за десен завой. От колоездачите се очаква да спазват това правило. В подобна мярка няма много смисъл, поне когато става дума за Т-образно кръстовище.

Това, което са направили в Париж, е да позволят на велосипедистите да завивят надясно на Т-кръстовища при червен световар. В общи линии това е нещо, което и без друго колоездачите правят.

Заедно с това регулацията предвижда и поставянето на нов знак, клойто изисква от велосипедистите да пропуснат пешеходците.

Новината надали ще зарадва пътните полицаи, които чакат на някое кръстовище велосипедист да завие надясно при червен светофар, а да му връчат документ за глоба.

Без съмнение решението е добър знак, че властите са осъзнали, че правилата, предназначени за автомобили, не могат да се отнасят по същия начин за велосипедите. Браво на Париж!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*