Студенти от Университета в Ню Хемпшир работят за постигане на „нулеви отпадъци“

Бюра, столчета, диванчета и всякакви други видове обзавеждане за студентските общежития се събира в голяма "борса", където бъдещите първокурсници могат да купят обзавеждане на ниски цени. Снимка: PLAN

„Пост-сметищна мрежа за действие“ – медна младежка инициатива на студентите от Университета в Ню Хемпшир – предизвиква вишсите учебни заведения из целия континент да започнат борба с отпадъците – и то сериозно.

„Нашето желание да се разделим с нещо, преди то да е станало напълно непригодно, е явление, което не е наблюдавано в никое друго общество в историята… И това се подхранва допълнително, въпреки че е в противоречие с един от най-старите и наследствени законите на човечеството, а имено закона за спестовността“, е казал Джей Гордън Липинкот през 1947 г.

През 2011 г. група студенти от Университета в Ню Хемпшир забелязали как депата за отпадъци в района „преливат“, бидейки пълни с много добри неща и материали за многократна употреба, били изхвърлени от тръгващите си студенти. Допълнително проучване разкрило, че средният размер на боклука, изхвърлян през месец май на територията на колежа, е 125 тона! Това е в пъти повече от средното месечно от 25 тона.

Студентите били потресени от такова количество отпадъци.Те измислили просто, но много ефективно решение. Започнали да събират „отпадъчните“ мебели, съдове, електроника, дрехи, накити и училищни пособия, които още са годни, и да ги съхраняват до есента. След това ги предлагали на новопостъпващите студенти, които иначе биха купували същите тези неща от големите магазини.

Бюра, столчета, диванчета и всякакви други видове обзавеждане за студентските общежития се събира в голяма "борса", където бъдещите първокурсници могат да купят обзавеждане на ниски цени. Снимка: PLAN
Бюра, столчета, диванчета и всякакви други видове оборудване за студентските общежития се събира в голяма „борса“, където бъдещите първокурсници могат да купят обзавеждане на ниски цени. Снимка: PLAN

Това била първата самоподдържаща се програма по рода си, инициирана от студенти – програма, която генерира достатъчно приходи, за да продължи и през следващата година. Тя бързо станала хит. Превърнала се в постоянен атрибут на университетския кампус. Освен това вдъхновила и други университети из цялата страна да предприемат подобни решения.

Групата от студенти, започнали начинанието, вече са оформили НПО и координират т. нар. „Пост-сметищна мрежа за действие“ (PLAN). Те се надяват да разпространят своята мисия за нулеви отпадъци. Налице е голям интерес към темата. Основателят лекс Фрайд казва, че всеки ден в организацията получават въпроси „от ангажираните студентски лидери, които търсят отговори на проблеми, които други университети вече са решили.“

Сега PLAN рабори за набирането на обществено финансиране с цел създаване на „платформа и база данни за кампуси с нулеви отпадъци“. Там студентите ще могат да споделят успешни идеи и полезни ресурси по темата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*