7 съвета за опазване на любимия електронен четец

Електронните четци стават все по-популярни. Това не е изненада, защото на това малко и леко устройство може да съхраните библиотека от няколко хиляди книги, а за екологично настроените хора това означава доста спасени дървета.

kindle-785695_1280

Четците, като всяко електронно устройство, което ползваме ежедневно, изискват определени грижи. Създателите на е-четеца PocketBook ни предложиха няколко съвета, които ще удължат живота на електронните четци.

1. Пазете електронния четец от случайни удари и изпускане. Този съвет е към хората, които предпочитат да четат, докато пътуват, и обикновено държат електронния четец в джоба или в чанта си. Защитните аксесоари – твърди кутии и калъфи – ще съхранят електронния четец по-добре. Предпазващото екрана фолио е допълнителен гарант за безопасност.

2. Поне веднъж в седмицата почиствайте екрана с мека кърпичка. Най-добре е да е от микрофибър. Можете да използвате и мокра кърпичка без съдържание на спирт. Все още малко хора знаят, че повърхността на екрана може да бъде повредена от контакт с корозивни течности като алкохол, ацетон и други разтворители. Ако почиствате екрана с мокра кърпичка, след това задължително го подсушете.

3. Въздържайте се от четене на места с висока влажност. Много хора не могат да устоят на изкушението да почетат хубава книга, докато си взимат релаксираща вана. Имайте предвид, че парата може да проникне през устройството и след това да се кондензира, което със сигурност ще го развали.

4. За да осигурите по-дълъг живот на батерията на електронния четец, най-добре го заредете веднага след покупката по изрично посочения начин. След това винаги, когато електронния четец ви информира, че батерията е изтощена, изключете го и го оставете да се зареди напълно за 8-12 часа.

5. По-добре не оставяйте батерията на четеца да се изтощи напълно. Литиево-йонните батерии нямат т нар. памет ефект, затова не е необходимо да са изразходвани на 100% преди ново зареждане.

6. Най-добре дръжте четеца винаги частично зареден. Идеалните условия за дългосрочно съхранение на литиево-йонна батерия са да бъде зареден от 30 до 50 процента при температура около 15°C.

7. Избягвайте да излагате устройството на прегряване. Пазете електронния четец далеч от пряка слънчева светлина и не го оставяйте в близост до електрически уреди.

Тези седем прости правила ще ви помогнат да запазите вашия електронен четец в перфектно състояние и по-дълго да се радвате на удоволствието от четенето на електронни книги.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*