Гигафабриката на Tesla ще е най-голямата сграда на света?

Гигафабриката в строеж, февруари 2015. Снимка: CC BY-NC-SA 4.0 by Bob Tregilus and used with permission

Гигафабриката на Tesla за батерии, която в момента е в процес на изграждане в Невада, САЩ, е наистина достойна за своя префикс „гига“. Целта е да изгради толкова голям производствен капацитет, че да се произвеждат 50 гигаватчаса батерии годишно, тоест достатъчно за 500 000 електромобила годишно. Толкова батерии са произведени в целия свят за една година – през 2014. Първоначалният план предвиждаше създаването на сграда на модулен принцип, така че да бъда изградена една част и да заработи, а след това да се добавят още и още сградни модули за разширяване.

Гигафабриката в строеж, февруари 2015. Снимка: CC BY-NC-SA 4.0 by Bob Tregilus and used with permission
Гигафабриката в строеж, февруари 2015. Снимка: CC BY-NC-SA 4.0 Bob Tregilus

Е, очевидно 930 хиляди квадратни метра производствена площ не са достатъчно „гига“ за Елън Мъск. По време на презентация в индустриален център Tahoe Reno Дийн Хеймор от щатската строителна комисия в щата е заявил, че Tesla Motors е закупила допълнителни 1,200 акра земя в непосредствена близост до гигафабриката. Освен това фирмата търси да закупи още 350 акра.

По време на презентацията хеймор е разкрил, че първоначално фабриката трябвало да бъде съставена от 4 блока, но сегашният план предвижда да има 7 блока. Площта ще е с размер 2 229 672 квадратни метра, по думите на Хеймор.

Ако замисълът е наистина такъв и няма техническа грешка, то новата сграда на гигафабриката ще бъде най-голямата сграда на Земята.

2 коментара

  1. Изключително неграмотно написана статия. Редакторът да не е в отпуска?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*