Новите правила за енергийна ефективност на обществени сгради са в риск

Правилата на Европейския съюз, които изискват по-високи стандарти за енергийна ефективност за сградите – държавна собственост, са в риск. Те могат да се окажат напълно пренебрегнати, освен ако не бъдат подкрепени от строга система за надзор.

slovenia-714578_1280

EurActiv съобщи по-рано тази седмица, че проектите за бъдеща система за управление на енергийната ефективност на общетвените сгради са „беззъби“, разчитайки изцяло на самоотчитането като метод да се гарантира, че правилата се спазват. Липсват наказателни мерки като например правни действия.

Законодателството в областта на енергийната ефективност като цяло страда от слабо изпълнение в ЕС. През март всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение единствено на Малта, бяха засегнати от правни действия заради неуспехите си да въведат изискванията на директивата за енергийна ефективност на ЕС в националните си законодателства.

В момента са налице две норми за енергийно обновяване на обществените сгради. От сега нататък обществени сгради с площ над 250 кв.м. са предмет на изискванията на Директивата на ЕС за енергийна ефективност и Директивата за енергийните характеристики на сградите. Доскоро прагът за обществените сгради беше 500 кв.м.

Държавите-членки трябва да гарантират, че 3% от сградите на централната държавна администрация, които са с обща полезна площ над 250 кв.м., биват реновирани всяка година, за да отговарят на минималните изисквания за енергийна ефективност.

Държавите членки трябва също да гарантират, че на тези сгради се издава сертификат за енергийна ефективност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*