Смъртните случаи заради глобални бедствия нарастват през 2015

forward-567664_1280

Жертвите на природни бедствия като земетресения, бури и горещи вълни са се увеличили рязко в целия свят през първите шест месеца на 2015 г., обяви най-голямата в света презастрахователна компания Munich Re.

Въпреки това икономическата цена на такива събития е спаднала до 35 милиарда щатски долара в сравнение с $42 млрд., посочи Munich Re. Това се дължи на факта, че повечето събития се наблюдават в по-бедните части на света.

Застраховки са покрили само 12 милиарда долара от загубите през полугодието – в сравнение с дългосрочната средна стойност от 15 млрд. долара. Индустрията тълкува цифрите като доказателство, че голяма част от света остава недостатъчно застрахована, а застраховките могат да изиграят много съществена роля в икономическото възстановяване след бедствие.

Броят на хората, убити от бедствия, е 16 000 през първата половина на 2015 г., в сравнение с 2800 в предишната година. Рязкото увеличение се свързва с унищожителното земетресение в Непал през април, при което загинаха 8 850 дущи, а хиляди домве и културни паметници бяха разрушени.

Икономическата щета от земетресението се изчислява на 4,5 милиарда долара. Това е колкото четвърт от годишния БВП на Непал. Изплатени са еда 140 милиона долара застраховки.

От икономическа гледна точка най-скъпата катастрофата е серия от зимни бури, връхлетели североизточната част на Съединените щати и Канада в края на февруари. Това е довело до застрахователни загуби от 1,8 милиарда долара, а общите щети са за 2,4 милиарда щатски долара.

Някои от сегашните екстремни метеорологични условия са обвързани Ел Ниньо и затоплянето на водната повърхност на Тихия океан, което може да доведе до жега и суша в Азия и Източна Африка, но до проливни дъждове и наводнения в Южна Америка.

„Вече интензивната фаза на Ел Ниньо се очаква да стане още по-силна, докато напредваме към есента“, коментираха от Munich Re.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*