Слънце изгрява за аутсорсинга на зелени технологии

Глобалният пазар на соларни технологии, който се оценява на 39 милиарда долара, расте много бързо. Свирепата конкуренция дърпа цените надолу и принуждава производителите да намаляват разходите си колкото се може повече. Това превръща пазара, атрактивен за много производители, в истинска снежна фъртуна за малките фирми, особено тези, които са свикнали да правят компютри, телефони и други видове масова електроника.

Индустрията, свързана с услуги по производството на електроника, обединява производители на компютри, мобилни телефони и софтуер, и много от играчите в тази сфера вече са се качили на вагона, наречен „соларен бизнес“ от бързо движещото се влакче, наречено „технологии за чиста енергия“.

Нов бум на индустрията, свързана с услуги по производство на електроника, е на път да „гръмне“, но този път в сферата на бизнеса със соларни панели,“ казва Грег Шепърд, анализатор от iSuppli. Той и други анализатори като него са на мнение, че тенденцията създава нови възможности за водещите договорни производители от типа на тайванския чип-производител Hon Hai Precision Industry Co, канадския Celestica или американския Sanmina-SCI Corp.

По оценка на iSuppli, слънчевите инсталации в световен мащаб ще достигнат общ капацитет от 13,6 гигавата тази година. Един от главните движещи фактори за това развитие е бъде държавната подкрепа за соларната енергия.

Договорното производство на соларни системи и компоненти тази година ще се утрои, достигайки 1100 мегавата, казват още прогнозите на iSuppli. До 2014 година договорното производство на слънчевите панели ще възлиза на 4,1 GW.

Заводите на производителите на соларни панели работят на 90% натоварване на мощностите и вече имат затруднения да посрещнат търсенето“, казва Шепърд. Аутсорсингът на производството, според него, може да осигури достъп до дефицитния капацитет.

Друга причина соларните производители да изнасят производството си към външни, договорни партньори, е това, че по този начин могат да намалят разходите си. Редуцират се харчовете за логистика, складиране и бракът от транспортиране. Намалявайки разходите, продукцията може по-лесно да се реализира на пазара.

С разрастването на зелената индустрия договорното производство ще се разгърне и в други зелени ниши от типа на смарт-технологиите за електрически мрежи, енергийно ефекивното осветление, вятърната енергия, казват анализаторите. Пазарът на еко-технологии може да се окаже значителна възможност за фирмите, чиито основен бизнес са услугите по производство на договорни начала, казва Брайън Уайт, анализатор от Ticonderoga Securities.

Интересно е, че самите договорни партньори нехаят за зелената индустрия, посочват пазарните наблюдатели. Би било добре те да се интересува повече от нея, защото именно тази част от бизнеса им изобщо не е лишена от рискове, посочват още анализаторите. Тъй като до голяма степен чистата енергия разчита на субсидии от държавните бюджети, бизнесът е много уязвим към промени в политиките и деликатната в настоящия момент световна икономика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*