Биоклиматична кожа обвива сграда на институт в Барселона

ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-1

Устойчивостта в сградите се разгръща в няколко направления и наред с екологичните материали нараства интересът към архитектурата, която отзивчива и адаптивна. Новата сграда на Института за науки и технологии за околната среда и Испанския институт по палеонтология (ICTA-ICP) в Барселона е материализирал това убеждение чрез енергийно-ефективния дизайн на сграадта, която помещава и която е носител на златен LEED сертификат. Проектирана от испанската архитектурна фирма H Arquitectes § dataAE, сградата на ICTA-ICP е обвита в биоклиматична и отзивчива външна обвивка, която намалява нивото на потребление на енергия с до 62% и консумацията на вода с до 90% в сравнение с конвенционалните сгради.

ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-11

Системи з мониторинг на топлина, влага и въглероден диоксид подават информация към централна компютърна система в сградата. Тя е програмирана да отваря и затваря външната обвивка така, че да оптимизира вътрешните условия.

Биоклиматичната кожа, система от автоматизирани поликарбонатни щори, които регулират вътрешните температури, е до голяма степен отговорна за LEED Gold сертифицирането на сградата. Чрез мониторинга и регулирането на температурата целогодишно се рзчита минимално на невъзобновяеми енергийни източници. Из цялата сграда има и много зеленина, която помага за регулирането на влажността.

ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-13

Сградата на ICTA-ICP демонстрира впечатляващите 90% намаление на потреблението на вода благоадрение на високо-ефективни смесители, система за събиране на дъждовна вода, както и повторно използване на водата и филтриране. Дъждовната вода, сивата вода и отпадъчните води се филтрират и се използват за непитейни дейности като промиване на тоалетните и напояване. Твърдите части от филтрирането на отпадъчните води се третират и използват като компост. H Arquitectes са намалили отпечатъка на сградата и чрез свеждане до минимум на строителните отпадъци по време на изграждането, както и чрез избиране на дълготрайни и екологично чисти строителни материали.

ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-2

С площ от 9400 кв.м сградата се състои от седем етажа – два подземни и пет надземни – Офисите и лабораториите са облицовани с дърво. Големият централен атриум е изпълнен с естествена светлина. На най-високия етаж, под тавански прозорци, има зеленчукова градина.

Проектът за 8 милиона евро бе открит през октомври 2014 година.

ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-8 ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-3  ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-1 ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-14 ICTA-ICP-by-H-Arquitectes-9

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*