Ротердам ще павира пътищата си с рециклирана пластмаса

Асфалтът е неизменна част от нашите пътища, но въздействието му върху природата не е никак похвално. Той излъчва 27 килограма CO2 за всеки произведен тон. Нагрява се много и допринася за „градските топлини острови“. В същото време планините от пластмасови боклуци по депата ни нарастват все по-бързо.

road1.jpg.662x0_q70_crop-scale
Графика: VolkerWessels

 

Холандската строителна фирма VolkerWessels наскоро предложи метод, който решава и двата проблема донякъде: фирмата разработва нова форма на пътно платно, изработено от рециклирана пластмаса. Според Гордън Дарох в Гардиън, „пластмасовата пътна настилка е лека, намалява натоварването върху земята, и е куха, което прави по-лесно инсталирането на кабели и комунални тръбопроводи под повърхността“.

Отделните модули могат да бъдат предварително изработени във фабрика и да се транспортират до мястото, където са необходими.. Това означава намаляване на строителните дейности на място. По-краткото време за конструиране и умерената поддръжка означават по-малко задръствания, причинени от ремонтни работи по пътя. Освен това по-леките материали могат да бъдат транспортирани по-ефективно.

road2.jpg.650x0_q70_crop-smart
Графика: VolkerWessels

 

Предстои новата пътна настилка да бъде тествана в Ротердам. От фирмата се заричат, че пластмасовата им настилка „предлага всички предимства в сравнение с текущото пътно строителство“.

Безспорно това е интересна идея, за кяото е още по-любопитно да се види как ще стработи на места с екстремен климат, например много студените зони, където пластмите стават чупливи.

1 коментар

  1. това трябва да го прочете бат бойко, стига е ръсил асфалт само по магистралите си

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*