Пет минутки „зелена активност“ на открито повишават самочувствието

Задава се „тежка“ поредица от празнични дни. За някои преяждането с гергьовденски агнешки специалитети ще е драматично, за други серията от почивни дни е удобен шанс да се отдадат на туризъм, приятни емоции или просто блажено мързелуване. За всички обаче важи това: пет минути „зелена активност“ на открито на ден повишават самочувствието и душевния комфорт.

Всъщност, всички сме наясно, че упражненията и спортът са полезни. Но ето какво са установили учените от ново проучване, публикувано тези дни и споделено във Фейсбук от българския „WordPress гуру“ Николай Бачийски. Изобщо не е нужно да се потапяме в продължителни, изнурителни и обилно облени в пот гимнастически предизвикателства – само пет минутки дневно са достатъчни, за да подобряват душевното ни здраве.

Изследователите от Университета в Есекс са анализирали данните от 10 вече съществуващи проучвания, покриващи общо 1252 души. Така учените установили, че хората, които участват дори само 5 минути в каквото и да е „зелено занимание“ на открито – било то ходене, джогинг, бягане в парка, каране на колело или обгрижване на градината – се радват на по-висока самооценка и по-добро настроение.

Не е изненадващо, че физическата активност е здравословна, но за повечето хора е трудно да си „откраднат“ достатъчно време за спортни занимания всеки ден. Спортуването в офиса или в спортен салон е добро, но ефектът не е като раздвижването на открито. Най-важното всъщност е присъствието на природата наоколо.

Сега картината изглежда по-лесна. Колкото и зает да е човек, все ще намери пет минутки за да потича заедно с кучето, да направи две кръгчета из градинката зад блока или да окопае едно-две дръвчета в двора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*