Учени предупреждават: геоинженерството не е решение за изменението на климата

Техниките за „климатичен инженеринг“ като например улавянето на на въглероден диоксид от атмосферата и отразяването на слънчевата радиация няма да помогнат за справяне с климатичните промени, предупредиха изследователи.

global-warming

Нов общоевропейска анализ – публикуван от група от 14 академични институции – е стигнал до извода, че интервенциите на т.нар. геоинженерство не могат да заместят намаляването на въглеродните емисии.

Докладът EuTRACE разглежда отблизо технологии като улавяне и съхранение на въглерод, използване биомаса за производство на енергия след улавяне на въглеродния диоксид, захранвне на океаните с желязо за стимулуране на растежа на фитопланктона с цел улавяне на емисии, както и аерозолно инжектиране в стратосферата за промяна на способността на Земята да отразява слънчевата светлина.

Докладът заключава, че тези техниките са изправени пред множество научни и технически предизвикателства, заедно със сериозни опасения разходите за разработката им и голяма относно тяхното екологично и социално въздействие.

Би било „безотговорно“ да се очаква геоинженерингът да допринесе значително за решаването на проблема с изменението на климата, казва Марк Лорънс, координатор на проекта EuTRACE. „Можем да ограничим последиците от изменението на климата само ако всички държави се ангажират с драстично намаляване на техните емисии на CO2“, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*