Румъния намалила драстично парниковите си емисии

Румъния е успяла да намали наполовина емисиите на парникови газове през последните няколко години, но глобалните климатични промени продължават да въздействат върху страната с изключително високи температури, каза румънският министър на околната среда Грациела Гаврилеску по време на пресконференция миналата седмица. Тя обаче не уточни за какъв срок е постигнато това намаление.

ecology

Гаврилеску посочи, че без политиките на Европейския съюз, насочени към ограничаване на замърсяването, натискът върху околната среда би бил опустошителен – както върху екосистемите, така и здравето на хората.

„Румъния, като държава-членка на ЕС, следва всички тези политики. Резултатите на страната ни са потвърдени от доклад на Европейската агенция по околната среда. Успяхме да намалим емисиите на парникови газове наполовина, както и да намалим вредното въздействие на други атмосферни замърсители: количеството серен диоксид е спаднало с 48%, а на NOx е намаляло с 30%,“ посочи Гаврилеску, цитирана от местната агенция Агерпрес.

Министърката добави, че правителството подкрепя местните власти в прилагато на планове за качеството на въздуха с цел намаляване на замърсяването на въздуха.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*