Учени от Норвегия доказват, че растенията върху бюрото подобряват концентрацията

Добре известно е, че наличието на растения в една стая може да направи въздха много по-богат на кислород и по-приятна за работа. Сега изследователски екип от Норвегия е доказал, че растенията са дори по-поелзни. Зеленината на работното място носят не само естетическа наслада и визуална хармония, но и подобряват на концентрацията на работещите и увеличавват производителността им.

flowers-819361_1280

В продължение на две години учените изпитвали ефекта от наличието на растения върху продуктивността на работещите. Всеки участник в проучването имал за задача да прочете няколко изречения на екрана на компютъра си и да запомни последната дума от всяко от тях.

По време на първото проучване през 2011 г., една група от участниците трябвало да изпълняват задачата за четене, седейки на проста дървена маса в празна стая. Друга група трябвало да изпълнят задачата, седейки на бюро, заобиколено от офис цветя и зеленина. Резултатите са поразителни – тези, заобиколени от растения, се справили много по-добре от тези, които били в празна стая.

Второто проучване, проведено през това лято, потвърдило констатациите на първото изследване.

В интервю за Co Design, Рут Раанаас от Норвежкия университет за науки за живота и сътрудник и на двете проучвания, казва, че офис растения биха могли да осигурят просто, разходно-ефективно средство за запазване на удовлетворението и концентрацията на работещите. „Мнозина прекарват голяма част от живота си в работа, в офиса, затова дори и малките подобрения могат да имат голямо практическо значение, когато са агрегирани за всички служители и времето им на работа.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*