Соларна индустрия и мрежови оператори трябва да се готвят за следващите слънчеви затъмнения

Европейската електроенергийна мрежа успешно устоя на неотдавнашното мащабно слънчево затъмнение, въпреки че досега не се е изправяла пред подобна ситуация. За да се подготви за следващите две затъмнения през 2021 и 2026 обаче – когато се очаква солярният капацитет да е тройно по-голям – разработчиците на соларни системи и операторите на електроенергийни мрежи трябва да работят заедно. В нов доклад SolarPower Европа и Entsoe посочват, че за целта е необходим напредък в пет ключови области.

solar-eclipse-151211_1280

Двете затъмнения, които предстоят през 2021 и 2016 година, ще се случат във време, когато кумулативният фотоволтаичен капацитет се очаква да достигне 170 GW и 250 GW респективно. Така соларната енергия пще представлява 7%, съответно 15% от електроенергията в Европа. Това е доста по-сериозен дял в сравнение с днешните 3,5%.

„Справянето със слънчево затъмнение от значителен мащаб с 90 гигавата PV мощности изискваше значителна подготовка и съгласуване цяла година“, се посочва в доклада. „Справянето с подобни затъмнения през 2021 и 2026 с два пъти и три пъти повече PV капацитет в Европа изисква промяна и бързи действия в ключови области“.

Като цяло в доклада се препоръчват действия в пет области:

  • модернизирани пазарни и системни правила;
  • заилване на регионалното сътрудничество;
  • активни клиенти;
  • нови системни услуги, предоставяни по-специално чрез PV;
  • подобряване на координацията между енергийните системни оператори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*