Започва конкурсът за най-интересна история на дърво

За шести пореден път от Фондация „ЕкоОбщност” обяви началото на конкурса „Дърво с корен”. Традиционо той разказва историите на любими български дървета, като ги прави известни из Европа. И тази година надпреварата цели да покаже дървета – но не защото са най-стари или най-красиви, а просто защото са специални за някого – за семейство, група приятели, село или град.

winter-260831_1280

Познавате ли такова дърво? Дърво, което е оставило следа в паметта ви – с мило преживяване, детски спомен или което е обединило хора, легенди и специални събития? Можете да разкажете негова история в конкурса. Дървото-победител пък ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” (www.treeoftheyear.org). То ще получи специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.

Освен голямата награда са предвидени и допълнителни отличия в още три категории:

„Млад природолюбител” – за деца от 6- до 14-годишна възраст;

„Вековните дървета говорят” – за вековни дървета от цялата страна, които са свързани с исторически събития или значими личности от нашето минало;

„Доброволци-залесители“, които искат да разкажат личната си история – защо и как са решили да се включат в залесяване, какво е било преживяването, какво си спомнят най-добре, какъв отпечатък и емоция е оставило то у тях.

Конкурсът „Дърво с корен” е отворен за участие за всички – деца, възрастни, учители, ученици, дори институции, фирми, организации или просто неформални групи от хора.

Не забравяйте да харесате страницата Конкурс „Дърво с корен“ във Фейсбук, където ще публикуваме всички номинации, новости и събития и ще следим развитието му.

Условия

Срокът за участие е 18 октомври 2015 г.

Историите се изпращат на tree@bepf-bg.org или на пощенски адрес: гр. София 1612, кв. Хиподрума, ул. Феликс Каниц 13, ет. 1, Фондация „ЕкоОбщност“.

Номинацията трябва да съдържа:

 • История на дървото
 • История, спомен, легенда или предание, свързано с дървото.
 • За категорията за доброволци-залесители – личната история – защо и как решихте да се включите в залесяване, какво беше преживяването, какво си спомняте най-добре, какъв отпечатък и емоция остави то у вас.
 • Поне 3 снимки на дървото (в електронен формат)
 • На снимките да се вижда цялото дърво, като допълнително може да изпратите и отделни части от него по своя преценка. Снимките да са с добро качество (резолюция) и кратък пояснителен текст към всяка от тях. Посочвайте автор на фотографиите.
 • За категорията за доброволци-залесители снимките са по желание.
 • Местоположение на дървото
 • Населено място или местност, където расте дървото (при възможност и GPS координати).
 • За категорията за доброволци-залесители: приблизително мястото, на което се е състояло залесяването.
 • Описание на дървото
 • Вид, височина, обиколка, възраст.
 • За категорията за доброволци-залесители – по възможност колко и какви дръвчета сте засадили, без да е задължително.
 • Информация за номиниращия
 • Име и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка.

Конкурсът не е за литературно есе или литературни умения, нито за фотография. Конкурсът е за дървото и неговата история. Номинации за несъществуващи днес или рисувани дървета няма да бъдат разглеждани. Приемат се номинации само за дървета, които се намират на територията на България. Дървета, печелили в основната категория в предходни издания на конкурса не могат да участват повторно.

Протичане

Номинациите ще бъдат разгледани от независимо четиричленно жури, което ще излъчи 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2015”, 3 финалиста в категория „Вековните дървета говорят” и ще отличи победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител” и специалната категория за доброволци-залесители.

Финалистите в „Дърво с корен 2015” и „Вековните дървета говорят” ще участват в онлайн гласуване на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, което ще се проведе от 1 до 30 ноември 2015 г. Победител ще стане дървото, събрало най-много гласове в съответната категория.

Награди

Дървото-победител в „Дърво с корен 2015” ще получи специализирана грижа за подобряване на състоянието му, ако се установи, че има нужда от такава. То ще получи и привилегията да представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2016”.

Останалите категории ще бъдат отличени с абонамент за National Geographic България, абонамент за NG Kids България, рафтинг приключение от „Адвенчър нет“, ваучер за покупки от магазини „Стената“, нощувка за двама (плюс до 2 деца) от мрежата „Зелена къща“ и „Зигзаг холидейс“.

Всички номинации ще бъдат качени и видими във Фейсбук страницата на конкурса „Дърво с корен”, заедно с първото име и населеното място на номиниращия или номиниращите, освен ако авторите изрично не изявят несъгласие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*