Китайци построиха къща на 3D принтер от промишлени и селскостопански отпадъци

Една къща, отпечатана на 3D принтер, изникна наскоро в Сиан, Китай. Китайската компания ZhuoDa „построи“ двуетажната вила за по-малко от три часа. Съставена от шест модула, отпечатанина триизмерен принтер, къщата е сглобена подобно на LEGO пред публика на живо. След това гостите бяха поканени да изследват вътрешността й. Модулната огнеупорна къща може да издържи на земетресение с магнитуд 9 степен и е направен от специален материал, който фирмата запазва в тайна.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-lead

Компанията е извърщила около 90 процента от „строителството“ в завод далеч от строителната площадката, преди да експедира модулните парчета до мястото на „строежа“ за монтаж. Този ефективен и спестяващ време процес значително намалява и разходите за градежа до около 2500 – 3000 юана (400 – 480 щ.д.) на квадратен метър. Според Aн Йонглианг, главен инженер в Zhuoda, отпечатаната на 3D вила е отнела общо 10 дена за построяване – от произвеждането на първоначалните модули до окончателния монтаж. Това обикновено отнема поне половин половин година при традиционното строителство.

Стоманено-скелетната конструкция може да бъде изпълнена и с топлоизолационни материали. Zhuoda е подала заявления за над 22 патента за своята технология и пази в тайна рецептата за материала, с който строи. Въпреки това вицепрезидентът на компанията Тан Буйонг BuYong разкри, че новият материал е добит от промишлени и селскостопански отпадъци, огнеупорен и водоустойчив е и не съдържа вредни вещества като формалдехид, амоняк и радон.

Собствениците на жилища ще могат да избират между различни декоративни текстури като нефрит, мрамор, дърво и гранит. Могат дори да се вградят билки в стените на къщата – за „вградена ароматерапия“.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-11

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*