Китай подготвя схема за зелени автомобили в „Калифорнийски стил“

Китай готви нова схема за насърчаване на автомобилните производители и потребителите да използват електрически и хибридни превозни средства, вземайки поука от опита на Калифорния в стимулирането на екологичните автомобили.

Системата ще разшири стимулите за традиционни бензиново-електрически хибриди, често изключвани от промоционални програми досега, защото този сегмент от пазара е доминиран от японски компании като Toyota Motor Corp.

e-car-plug

Макар че от инициативата ще се възползват китайски производители на автомобили като BYD Co и SAIC Motor Corp, които засилиха производство на традиционните хибриди през последните години, полза ще имат и глобалните им конкуренти. Такива като General Motors и Volkswagen вече са се заели да инвестират сериозно в разработването на екологични превозни средства за китайския пазар.

Предложената схема ще започне от първата половина на следващата година, каза Ксу Хейи, председател на Beijing Automotive Group, компанията-майка на BAIC Motor Corp.

Новата схема за насърчаване на „ново-енергийни“ автомобили, което по принцип се отнася за изцяло електрически коли на батерии или силно електрифицирани презареждаеми хибриди, ще осигурява на производителите на автомобили кредити за производство и продажба на такива превозни средства.

„Националните ни служби в момента изучават опита и методите на на американския щат Калифорния и вземат уроци от него, за да насърчим използването на ново-енергийни автомобили,“ посочи Ксу.

Ще има две схеми – една за автопроизводителите и една за потребителите, разкри Кси пред репортери на медийно събитие в Пекин.

Автомобилните производители получават най-много кредити за разработването на електрически превозни средства на батерии, по-малко за презареждаеми хибриди и най-малко кредити за традиционните бензиново-електрически хибриди. Традиционните бензинови автомобили, които не отговарят на новите изисквания за икономия на гориво, ще получат отрицателни точки.

В същото време потребителите ще получат кредити, възстановявящи им пари, въз основа на разстоянието, което са пропътували в изцяло електрически режим. Водачите, които използват бензин при такива автомобили, ще плащат допълнителна такса за изминатото разстояние.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*