Автопроизводители гневни срещу задължение за повече етанол в горивата

Автомобилната индустрия възропта срещу решението на щатското правителство да увеличи дела на етанола, който се примесва към бензина, защото това – според последните тестове – би увредило автомобилите и би довело до повече вредни емисии.

Щатската Агенция за закрила на околната среда се готви да издаде ново разпореждане в идните седмици, според което петролните компании ще увеличат процента на етанола, добавян в горивата, до 15%. Сегашното ниво е 10%. С това агенцията се готви да продължи по пътя към постигане на екологичните си цели.

Автомобилните производители обаче опонират енергично, посочвайки, че са провели изпитания с горивни смеси с новата пропорция и са установили, че новият микс ще предизвика проблеми при много от колите.

Половината от двигателите, които са изпробвани с новата горивна смес, са регистрирали проблеми, обяви Си Колмън Джоунс, мениджър по въвеждането на биогорива при General Motors. Наличието на повече етанол обърква сензорите и системите за контрол на износването. Машините прегряват бързо, което уврежда двигателя и може да доведе дори до разваляне на цилиндрите.

Притежателите на автомобили при това положение могат да се окажат като семейство Флинтстоун – принудени в крайна сметка да разчитат на собствените си крака.

Автомобилната индустрия настоява еко-агенцията да отложи промените в горивния микс чак до 2011 г. Самата агенция планира да въведе промените до средата на настоящата година за всички модели автомобили, произведени от 2001 г. насам. Производителите на етанол пък настояват, че петролната индустрия всячески се опитва да саботира вдигането на процента, за да може да запази пазарния си дял.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*