Читатели и туристи могат да четат е-книги на е-четци в „читАлнЯта“

От днес, 29 юли, в „читАлнЯта“ – най-новата инфо точка и градска читалня на София – посетителите на Градската градина ще могат да четат електронни книги на електронни четци. Устройствата PocketBook са осигурени чрез партньорство между едноименната компания и Сдружение за градски читални. Електронните четци дават възможност на читателите да се срещнат с литературата и книгите по модерен и удобен начин. Използването им е и проява на отговорност спрямо природата и опазването на околната среда.

PocketBook_in_Chitalnyata_01

Електронните четци PocketBook използват технологията E Ink – електронно мастило, която ги приближава максимално до четенето на обикновена хартия. E Ink екраните работят само с отразена светлина и не дават отблясъци на слънцето, така че очите не се уморяват дори при продължително време.

„читАлнЯта“ ще бъде официално открита тази вечер в 19 ч. в присъствието на кметицата на София г-жа Йорданка Фандъкова, директора на ОП Туризъм г-н Иво Маринов, партньори на проекта и дарители. По време на събитието ще бъдат връчени тържествено първите читателски карти.

„читАлнЯта“ отваря врати и за всички граждани от утре – 30 юли, четвъртък, а всеки, дарил книга ще може да получи своята читателска карта всеки ден от 10 до 20 ч.

На разположение на читателите е книжна колекция от 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания. Развитието на книжната колекция ще продължи и след откриване на инфо точката. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва „читАлнЯта“. Електронните книги на четците PocketBook за момента ще могат да се използват от притежателите на читателска карта за читАлнЯта само на място и след предоставяне на лични данни. Първата колекция от електронни книги е предоставена от издателство Colibri.

Мястото съчетава функциите на нетрадиционна читалня и модерен информационен туристически център за София. По този начин хората в града ще могат да получат освен полезна информация за столицата, така и пряк достъп до езика и литературата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*