9% от китайските фотоволтаици бездействали през H1’15

Част от соларните фотоволтаични мощности, свързани към електропреносната мрежа на Китай, са били спрени през първата половина на годината заради опасения от претоварване на мрежата. Това обяви Националната енергийна администрация (NEA) на Китай.

TOSHIBA Exif JPEG

Около 9% от слънчевия PV капацитет на Китай е бил оставен да работи „на празен ход“ за първите шест месеца на 2015 г., съобщава NEA. Повечето от бездействалите генератори са били в северозападните райони на Гансу и Синцзян.

Тъй като темповете на изграждане на соларни мощности се ускорява, някои части от китайската електро-мрежа не са в състояние да усвоят голямото количество нови мощности адекватно. Това е наложило енергийните регулатори да да наложат забавяне на темповете на свързване на новите слънчеви PV инсталации и да оставят „на прзен ход“ тези слънчеви ферми, които не могат да бъдат качествено интегрирани в мрежата.

Такава практика не е нищо ново за Китай и особено за местната вятърна енергетика. Все пак случаят е първият път, когато NEA разкрива, че толкова голям дял – почти една десета – от увеличаващите се слънчеви инсталации в страната са били принудени да спрат работа.

Според NEA, 28% от слънчевия PV капацитет на Гансу е бил оставен в покой, а за Синцзян с тази цифра е 19%. Проблемът се усложнява и от все по-големия брой централи на въглища, които се включват в тези региони.

1 коментар

  1. явно нямат помпено – акумулиращи централи. ще измислят нещо друго, китайците са голяма работа!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*