Делфините имат трудности да се възпроизвeждат заради химическо замърсяване

За делфините става все по-трудно да се възпроизведат, според ново проучване, и причината е индустриалното химическо замърсяване. Полихлорираните бифенили (PCB), които попадат в телата на живлтните и могат да останат там за цял живот, са често използвани в промишленото оборудване и боите през последните няколко десетилетия. Когто тези химикали попадат във водоемите, те проникват в телата на делфините. Това заплашва бъдещите поколения на тези морски красавци, тъй като химикалите могат да се предават и от майката на потомството.

dolphin-682838_1280

Изследователите останали изненадани, тъй като – макар въпросните вещества да са забранени преди повече от 30 години – те продължават да присъстват в доста високи концентрации у телата на делфините. Изследователите, ръководени от Зоологическото дружество в Лондон, казват, че 20 процента от женските индивиди показват данни за скорошен аборт, мъртво раждане или смърт на плода. Друг 16.5% имат тумори или инфекции, особено на репродуктивните органи, които може да са допринесли за срива на репродуктивната система.

В сравнение с делфините в райони с по-малко замърсяване с PCB това говори за „забележително висок процент на репродуктивен провал“. Проблемът става наследствен, защото когато бебетата сучат от майка си, химикалът се предава и на тях и продължава да причинява увреждания. Водещият изследовател Шиниъд Мърфи коментира, че британските морски делфини са част от по-голямата северноатлантическа популация, а изследването показва, че ситуацията може да доведе до цялостно излагане на популацията на риск заради разпространението на PCB.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*