Олимпийските плувци и гребци не се боят от замърсените води на Рио

Плувците и гребците, готвещи се за Олимпийските игри в Рио догодина, не се притесняват, че могат да се разболеят въпреки съобщенията, че водите, в които ще се проведат спортните мероприятия, са с нива на замърсяване, еквивалентни на непречистени отпадъчни води.

ipanema-beach-99388_1280

Тестове, за които съобщи от Асошиейтед прес, са открили нива на болестотворни вируси, равни на 1,7 милиона пъти равнището, което би се считало за вредно на един плаж в Южна Калифорния.

Международният олимпийски комитет реагира, като подчерта, че здравето и благосъстоянието на спортистите е негов най-висок приоритет. МОК заяви, че е в постоянни преговори с организаторите на игрите за това как да се гарантира, че водите са достатъчно чисти за състезанията.

„Например, ние знаем, че се вземат проактивни мерки около залива Гуанабара – затваряне на депата, намаляване на промишленото замърсяване, увеличаване на пречиствателните дейности, намаляване на плаващите боклуци – всичко това се предприема и реализира от местните власти“, каза МОК в изявление. „Имаме уверението от СЗО, че не съществува значителен риск за здравето на спортистите.“

Плувците и гребците, познаващи Олимпийските води, се съгласиха и казаха, че не се тревожат. „Бразилците не са се разболели от нищо“, каза олимпийски златен медалист Марчело Ферейра. „Никога не съм имал никакви здравословни проблеми, плувайки в залива Гуанабара“. Според него, проблемът с мръсните води в залива Гуанабара се „влачи“ в продължение на 30 години вече. „Няма смисъл да се задълбаваме в тази тема, Олимпиадата ще се проведе в Рио без значение какво се случва с водата и тази тема вече е безсмислена“.

Представител на британските плувци заяви, че състезателите на Великобритания също не са притеснени. Американката Пейдж Рейли заяви също, че няма никакви страхове. „Прекарвали сме голяма част от времето си през последните няколко години там и не съм имала никакви проблеми с водата“, каза Рейли.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*