Ротердам изгражда най-голямата електрическа прахосмукачка за почистване на въздуха

Можем ли да изчистим небесата над нашите градове и да се отървем от замърсяването веднъж и завинаги? Това е мисията зад проект на Studio Roosegaarde, което наскоро започна една кампания в Kickstarter за изграждане на най-голямата в света електрическа прахосмукачка за изсмукване на смога. Тя ще се намира в Ротердам. Екипът, ръководен от Даан Роозегард, ще построи 23-метровата кула за прочистване на смога. Тя ще събира въглерода от въздуха и ще го трансформира в красиви пръстени и копчета за ръкавели.

Smog-Free-Tower-Rotterdam-Studio-Roosegaarde

Очаква се кулата да бъде издигната още през септември. Ако това се случи успешно, студиото се надява да изгради и други кули за изчистване на смога по целия свят.

Кулата ще има капацитет да филтрира по 3,5 милиона кубически метра замърсен въздух всеки ден. Ако една кула има способността да изсмуква толкова много, какво ли биха направили няколко такива кули….

Компанията стартира кампанията за набиране на обществено финансиране, която тихо набра скорост и стана много популярна. Участницит демонстрират голямо вълнение и желание да се присъединят към това движение, което би могло да отъве небето ни от смога.

 

Първата смогоядна кула ще издигната в Ротердам, Холандия през идния септември. След като студиото завърши първата кула в родната си страна, те се надяват да изградят подобни кули и в други страни, включително Китай, Мексико и Индия.

Освен, че ще изяжда смога, всяка такава кула може да помогне по друг начин за опазване на околната (и социалната) среда. Тъй като диамантите са направено, по своята същност, от въглерод, преминал през процес на обработка под високо налягане, то Studio Roosegaarde смята да накара кулата да превръща уловения въглерод в диаманти и по този начин да намали търсенето на „кървави“ скъпоцености. Според техните изчисления, кулата ще може да превръща всеки 990 куб. м. смог в по един пръстен, който ще се състои от 42% въглеродни частици. Всеки, който желае да закупи бижу от този вид, може да го направи чрез подкрепа за кампанията на студиото.

smog-free-project-studio-roosegaarde-6

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*