Френска къща със зелен покрив се преобразява според сезоните

Архитектът Патрик Надьо е проектира своята „вълнообразна къща“ със зелен покрив като една от общо 63 експериментални къщи, които се строят в близост до Реймс, Франция. Покритият с растителност покрив на дома като топлоизолация и леко се спуска над дома, за да се слее със земята, а заобикалящият я дървен „рафт“ се превръща в голяма пейка.

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-311

Вълнообразният дом е два етажа. На партерното ниво са разположени дневна, кухня и мултимедийно пространство, които се отворят навън към двора чрез плъзгащи се врати. На горното ниво се помещават две спални и баня, които се достъпват чрез чрез мецанин. Цялата конструкция е изработена от дървен материал, има бетонен фундамент и външни стени от поликарбонатни плоскости.

Покривът разполага с автоматизирана система за поливане и механизъм за задържане на вода. Специалната схема за засаждане, приложена за северната и западната фасади, е проектирана в сътрудничество между архитекта и фирмата за ландшафтен дизайн Ecovegetal. Тя включва билки и треви, които са в състояние да се адаптират към суровите климатични условия на региона и изискват минимална поддръжка. Лавандула, мащерка и други малки ароматни билки са разпръснати по покривната повърхност.

Къщата плавно променя външния си вид със сезоните и символизира една океанска вълна или открито поле, бидейки живо, дишащо микро-местообитание за насекоми и птици.

La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-71 La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-61 La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-51 La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-41 La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-11 La-Maison-Vague-Patrick-Nadeau-21

снимки: Patrick Nadeau

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*