Северен бял носорог – вид, от който има само 4 животни на земята

Набире – това беше името на 31-годишен женски Северен бял носорог, който живееше в зоологическата градина Двур Кралове в Чехия. Смърта й беше обявена във вторник. Набире страдаше от маточни кисти, които направиха невъзможно размножаването й по естествен път, а спукана киста доведе до смъртта й.

Nabire-northern-white-rhino-dies

През декември 2014 г. световната популация на Северния бял носорог от 6 на 5 животни, след като 44-годишен мъжки на име Ангалифу умря в зоопарка на Сан Диего. След смъртта на Набире в света има само четири животни от вида Северен бял носорог – три женски и един мъжки. Тъй като нито една от жените не е способна да износи бебе, сега наистина тиктака часовникът на оцеляването на този подвид.

От четирите оцелели носорозите, мъжкият, 42-годишният Судан, както и две от женските – Наджин и Фату – живеят в резерват в Кения. Наджин е преминала репродуктивната възраст, а Фату страда състояние на матката, което я прави неспособна да имат бебета. Нола, другата женска, е четвъртият останалата бял носорог и тя живее в зоопарка на Сан Диего, което я прави и единственият бял носорог извън Африка. Тя също е твърде стар, за да се размножава.

Преди смъртта на Набире учените бяха планирали да вземат яйдеклтки от здравите й яйчници и да се опитат да извършат ин витро оплождане, използвайки сперматозоиди от Судан и имплантирайки оплодената яйцеклетка у женски Южен бял носорог, най-близкият жив роднина на изчезващата порода. Според изявление от Чешката зоологическата градина, изследователите успешно са взели яйдецклетки от Набире след смъртта й, така че процесът на ин-витро може да се направи. Не е ясно дали тези сурогатни раждания биха били достатъчни, за да спаси подвидът от изчезване, но в зоологическите градини служители смятат, че трябва да се опита.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*