Грийнпийс: Пекин трябва да остави „зелено наследство“ след игрите през 2022 г.

Снимките на туристите от Пекин свидетелстват за качеството на въздуха в мегаполиса.

Еколозите от Грийнпийс призоваха Пекин да покаже „най-модерната визия за околната среда, решителност и технологии“, някога осигурявани за международно събитие, след като градът спечели домакинството на Зимните олимпийски игри през 2022 г. от Международния Олимпийски Комитет (МОК) миналата седмица.

Снимките на туристите от Пекин свидетелстват за качеството на въздуха в мегаполиса.
Снимките на туристите от Пекин свидетелстват за качеството на въздуха в мегаполиса.

В коментар относно ангажиментите за опазване на околната среда, направени от Пекин, активистите заявиха, че спортната проява дава възможности и „силни стимули“ за намаляване на замърсяването на въздуха и водата, както и за разширяване на програмите за възобновяеми енергийни източници и опазване на биоразнообразието.

Китай вече е най-големият в света пазар за чиста енергия и има амбициозни цели за повишаване на качеството на въздуха предвид борбата за справяне със смога, който обгръща много от местните градове. Ала докладът на Грийнпийс твърди, че страната трябва да се стреми към по-големи нисковъглеродни цели и ангажименти. Публикацията твърди, че Китай може да използва Олимпиадата, за да си осигури „зелена наследство“, коeто да се простира отвъд двете седмици на игрите.

Тианджие Ma, програмен директор на Грийнпийс за континенталната част на Китай, заяви, че спортното състезание предлага на нацията възможност за постигане на значителни подобрения в качеството на водата и въздуха.

„Решението на МОК отново ще изправи Пекин под светлината на прожекторите, а това ще даде на правителството на страната стимули за ускорено почистване на въздуха и водите“, каза Ма. „Пекин има уникалната възможност да остави зелено наследство за бъдещите поколения.“

Организаторите на игрите, които ще използват повторно осем съоръжения от времето, когато Пекин бе домакин на Летните олимпийски игри през 2008 г., следва да обърне специално внимание на използването на водите и въздействието върху околната среда и местните местообитания, добави Грийнпийс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*