ЕК праща Италия и Испания в съда заради липса на водни пречиствателни станции

Европейската комисия ще изправи пред съда Италия и Испания заради два продължителни казуса на неспазване на европейското законодателство в областта на третирането на градските отпадъчни води. Много от големите градове в двете страни продължават да нямат системи за третиране на градските отпадъчни води съгласно ЕС-стандартите, въпреки че ЕК е изпратила по два пъти предупреждения по въпроса.

Не-третираната отпадъчна градска вода е заплаха за общественото здраве и най-големият причинител на замърсяване на крайбрежните води и реките, – коментира еврокомисарят Янез Поточник. – Неприемливо е повече от осем години след изтичането на крайния срок Италия и Испания да продължават да са в несъответствие с тази важна регулация. Комисията няма друг избор, освен да отнесе тези два казуса към Европейския съд“.

Съгласно европейското законодателство (Директивата от 1991 г. за третиране на градските отпадъчни води) Италия и Испания трябваше да внедрят системи за събиране и преработка на отпадъчните води в градските части с над 15 000 жители. Това трябваше да стане до 31 декември 2000.

Първото предупреждение на ЕК към всяка двете страни бе отправено през 2004 г. Второ предупреждение беше изпратено до Испания през декември 2008 и до Италия през февруари 2009. Въпреки всичко 178 града в Италия и 38 града в Испания все още са в разрез със законодателството. Сред тях са Палермо, Сан Ремо, Виченца и др. на територията на Италия, както и А Коруня, Сантяго, Беникарло и др. в Испания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*