Къщата Chontay е построена от местен камък, дърво и глина

Тази селска къща, кацнала на един планински склон близо до столицата на Перу, подчертава зашеметяваща красота на Андите и доказва, че най-красивите домове са построени в хармония с природата. Марина Вела от Marina Vella Arquitectura – архитектурно студио от Лима – е проектирала къщата Chontay и я е вписала в околния пейзаж, създавайки тактилна и визуална връзка между очарователната околна среда и изкуствените структури.

Chontay-house-Marina-Vella

Къщата се намира на терен с площ 5800 кв. м. Заобиколена е от земеделски земи. Построена е от устойчиви материали като камък, дърво и глина с помощта на традиционни местни строителни техники. Локално наличните природни ресурси като камък, кирпич, евкалипт и тръстика са използвани сериозно по време на строителния процес. Вевкалиптът е послужил за изграждане на конструкцията, която поддържа лекия покрив „Каризо“ (от тръстикова трева) на терасата. Подовете са направени от рециклирана дървесина, както и вратите, прозорците и щорите.

Местният камък е послужил за изгрждане на огромните, извити стени от суха зидария, която дава форма на двата обема и е устойчива на земетресения. За по-нататъшното укрепване на структурата архитектът е въведел ветивер, който има дълбока коренова система, която прави растението много устойчиво на суша, силни ветрове и земна ерозия.

Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-14 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-13 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-12 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-11 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-10 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-9 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-8 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-7 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-6 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-3 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-5 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-1 Chontay-House-Marina-Vella-Arquitectos-2

Снимки: Gonzalo Cеceres Dancuart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*