Уеб-инструмент показва къде градовете най-много се нуждаят от дървета

Градските карти на растителността стават все по-популярни и за това има причина. Проучванията показват, че не само живеещите в близост до дървета са по-здрави благодарение на по-чистия въздух наоколо, но също така са и по-щастливи и по-малко притеснени. Дърветата намаляват и ефекта на топлинните острови в градовете. Освен това те предоставят необходимата сянка за деца и възрастни хора. Всичко това са все неща, които градските власти биха искали за своите жители.

trees-813164_1280

Нов инструмент за градско лесо-картографиране, наречено „Дървета и здраве“, който се разработва от изследователи в Държавния университет в Портланд с финансира от щатската горска служба, картира разпределението на дървете в градовете. Освен това той позволява на градоначалниците да се задълбаят в данните, за да се видят кои квартали най-много се нуждаят от дървета. Така те могат да създадат най-добрите проекти за засаждане на дървета.

Картата включва филтри с данни за качеството на въздуха, събрани от сензори из градовете, така че районите с по-високо замърсяване могат да получат приоритет. Други филтри включват разглеждане на зоните с по-високи проценти на хората над 65-годишна възраст или под 18 години, които са по-чувствителни към топлина, или области, където ефектът на топлинните острови е по-ясно изразен, или пък на хората, живеещи в бедност, тъй като по-бедните квартали обичайно имат по-малко дървета от богатите квартали.

Засега инструментът включва само 13 града от САЩ. Изследователите общеават да работят за включването на още много градове, но в същото време се надяват, че в скоро време няма да са нужни подобни приложения, защото градските власти ще наблегнат повече на озеленяването навсякъде.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*