ЕИБ ще финансира вятърна ферма в Мексико

Европейската инвестиционна банка ще отпусне 78,5 милиона евро под формата на заем за Iberdrola Group. С парите испанската компания ще финансира изграждането на вятърна ферма в Мексико.

Заемът от ЕИБ ще помогне на компанията за конструирането и стартирането на вятърна ферма, състояща се от 121 турбини с общ капацитет 103 MW. Фермата ще се намира в югоизточната част на Мексико, в Санто Доминго Инхенио. Финансирането включва и изграждането на прилежащата инфраструктура – пътища за достъп и свързване към мрежите с високо напрежение.

Проектът има за задача да помогне за справянето с бързо нарастващата нужда от електроенергия в Мексико, разчитайки на възобновяема енергия.

Това е първият заем от ЕИБ за Мексико по линия на програмата за възобновяема енергия и сигурност на мрежите за доставка на енергия. Очаква се проектът да даде своя принос за икономическата стабилност, енергийната сигурност и развитието на ВЕИ енергетика в страната, а също така и да донесе социални ползи за този районо т Мексико, който се счита за един от най-бедните в страната.

Европейската инвестиционна банка е институция за дългосрочно финансиране на ЕС, чиято задача е да промотира европейските цели и ценности. Създадена през 1957 г., тя работи в 27-те страни членки на ЕС и още 130 държави.

Програмата за възобновяема енергия и сигурност на мрежите за доставка на енергия е на стойност 3 милиарда евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*