Проектът „Слънчев покрив“ на Google показва соларния потенциал на домовете

Google е компания, известна с начина, по който използва всички възможности. В последното си начинание, наречено „Проект Слънчев покрив“, хай-тек гигантът ще помага на собствениците на жилища да узнаят потенциала за генериране на слънчева енергия на собствените си покриви – и да се възползват от това. Проектът позволява на потребителите да въведат адреса си и да получат реални (и доста сложни) илюстрации на това колко слънчеви панела могат да инсталират на своя дом и колко икономии могат да постигнат по този начин.

solar-energy-481914_640

Интро-видеото на Google за проекта започва много подобно на реч на Елон Мъск, говорейки за „гигантската електроцентрала в небето, която създава свободна енергия“ за всеки. И тогава видеото обяснява как Google е осъзнала възможността да помогне на собствениците на жилища да направят първата и най-трудна стъпка в света на слънчевата енергия. Инструментът прави супер просто и лесно човек да разбере колко слънчеви панели ще са му необходими, колко слънце има домът и как трябва да са разположени модулите.

Подобно на други проекти на Google, засега новата услуга има ограничен обхват – въздушното картографиране с висока резолюция, използвано за изследване на соларния потенциал на жилищата, е достъпно само за жилищата в Бостън, района на залива на Сан Франциско, и Фресно, Калифорния. Няма нито дума за това кога инструментът ще бъде разширен за използване и в други области, но – както знаем – услугите на Google бързо стават глобални. А от фирмата обещават тяхната система да може и да изчислява колко пари ще получава собственикът на соларния покрив чрез добавяне на слънчевите модули.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*