Норвегия: всички нови автомобили ще бъдат без емисии до 2025 г.

Гледка от улиците на Осло - Nissan Leaf, Volkswagen e-golf, Tesla Model S паркирани един до друг, юли 2015.

Норвегия наскоро „събра очите“ на целия автомобилен свят с амбициозния си план да направи транспорта 100% екологичен.

Ола Елвенстуен, член на Парламента и председател на Постоянния комитет по енергетика и околна среда, обяви, че страната се ангажира да намали емисиите на въглероден двуокис и вече е разработила различни политики да постигне това. Обръщението на Елвенстуен беше тихо вдъхновяващо, методично очертавайки данните и стъпките, необходими за намаляване на въглеродните емисии, които Норвегия предприема.

Електрическите автомобили ще изиграят ключова роля в този напън за намаляванен а въглеродния отпечатък. А Норвегия има уникална възможност да се възползв от електрическите автомобили – страната генерира 97 процента от електроенергията си от възобновяеми източници (до голяма степен водноелектрически системи). С други думи, тя вече има много, много ниско въглероден отпечатък на енергийния сектор.

Гледка от улиците на Осло - Nissan Leaf, Volkswagen e-golf, Tesla Model S паркирани един до друг, юли 2015.
Гледка от улиците на Осло – Nissan Leaf, Volkswagen e-golf, Tesla Model S паркирани един до друг, юли 2015.

Това е и основната идея – след като енергетиката е чиста, сега е ред транспортният сектор да стане по-зелен. Съответно град Осло (в който сега живеят 1,4 милиона граждани) има намерение да стане „пример за света“ в намаляването на емисиите на парникови газове от транспорта.

Ходенето пеш, колоезденето, общественият транспорт са на първо място, разбира се, каза Елвенстуен. Но частните превозни средства са факт от живота и те трябва също да преживеят промяна.

Целите са прости:

  • Всички общински превозни средства да бъдат електрически до 2015 г.
  • Всичкият обществен транспорт да бъде свободен от изкопаеми горива до 2020 г.
  • Всички таксита да бъдат с нулеви емисии до 2022 г.
  • Влизо 100% от продаваните нови коли да бъдат нулевоемисийни до 2025 г.

За да направи възможна тази трансформация е налице политика от стимули за електрическите автомобили. От финансова гледна точка: няма пътен данък (или такса за регистрация), няма данък за продажбата, няма данък върху добавената стойност, за корпоративните потребители данъкът е намален. Паркирането на обществени места е безплатно; няма пътен данък, такси за магистрали, мостове; фериботният транспорт е безплатен; общественото зареждане е безплатно. Електрическите автомобили могат да се движат по бус-лентите.

Моделът работи. Норвегия вече има най-висок процент на електрически автомобили на глава от населението. Тази година 18,4% от новите автомобили, продавани в Норвегия, са електрически. Към юни тази година електромобилите са 2,1% (или 54 000) от всички 2,5 милиона автомобила в Норвегия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*