Почистване Рила в първите дни на септември

За 17-та поредна година „За Земята” организира почистване на защитени територии. И тази година доброволческата инициатива ще се случи на територията на Национален парк „Рила“, в периода 31 август – 6 септември, но този път в неизследвани и по-трудно достъпни територии.

rila-459613_1280

До момента има над 50 души, заявили участите за включване в инициативата от цялата страна, a срокът за записване е удължен до 23-ти август, неделя. Желаещите трябва да попълнят формуляр за целта.

Чистенето ще се проведе на три различни места. Ще бъдат обособени два „лъча“, които накрая ще се съберат. Част от групата ще чисти в района на хижа Мусала и по-трудно достъпните заслон Ледено езеро и връх Мусала. Втората част от групата ще бъде в района на хижа Белмекен, където досега не се е провеждала подобна акция. След тридневно почистване на тези места, двете групи ще се съберат на хижа Заврачица, чийто район също ще бъде обстойно изследван за отпадъци.

Ежегодната кампания се осъществява изцяло благодарение на дарения и доброволци – средствата биват набирани чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване 2016. Срещу тази сума всеки участник получава тениска или кърпа за глава, с осигурена безмесна кухня по време на цялото събитие.

Идеята на дългогодишната кампания „Боклука в раницата” е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Но още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си. Един от основните проблеми на хижите е използването на пластмасова посуда за еднократна употреба, която често бива изгаряна в печките, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението – носете си собствени съдове и прибори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*