Инвазивните растения костват милиарди долари годишно

Много от растенията по света стават „пришълци“, бидейки разпространявани от хората в нови области, където тези видове задушават местната растителност. Тенденцията постоянно се влошава, което причинява щети за милиарди долари, съобщиха учени.

Един от популярните нашественици е водният зюмбюл от Амазонка. Той се е разпространил из около 50 страни, където бързо измества местните растения. Японската Фалопия има бързорастящи корени, която дестабилизира цели сгради в Северна Америка и Европа.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Японска фалопия, снимка: MdE (de), CC BY SA 3.0

 

Позовавайки се на нова глобална база данни, международен екип от учени написа в списание Nature, че 13 168 растителни вида – тоест 3,9 на сто от световния растителен фонд – „са натурализирани някъде по земното кълбо в резултат на човешката дейност“. Разпространението на чуждоземните растения се случва най-вече заради увеличаването на търговията и пътуванията, особено с нации като Китай. Най-много „пришълци“ има в Северна Америка. От колонизирането на континента досега там са привнесени множество чужди за територията видове.

Новоизнесените цифри са по-големи от тези в досегашните оценки, които бяха за 1-2%. С увеличаването на световната търговия и глобализацията все повече култури намират нови обитания, бидейки превозени нарочно или случайно.

Европейският съюз неотдавна състави и остави за постояно допълване „черен списък“ на най-опасните инвазивни видове. Тяхното внасяне ще бъде забранено от януари 2016 г. Други европейски норми призовават за действия за премахване на установените инвазивни видове в рамките на три месеца след появата им.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*