Иновативен геотермален офис в Германия взе топ-сертификат за устойчивост

Тази офис сграда, заменила едно изоставено следвоенно общежитие в Щутгарт, е интересен пример за устойчив дизайн на офис в Германия. Сградата, проектирана от Blocher Blocher Partners, обединява офисите на фирмата, които допреди това са били разпръснати на три различни места, и осигурява забележително нова работното пространство. Благодарение на геотермалното си отопление, системата за рециклиране на сивата вода и зеления си покрив сградата е получила най-високата сертификация (Златна) от Германския съвет за устойчиво строителство (DGNB).

Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-1

Разположена в оживен квартал в Щутгарт, сградата намеква за селския вид на околността. Тя показва своя гол бетон, съчетан с дървени елементи във фасадата и покрив, който интерпретира традиционните фронтонни покривни конструкции с помощта на големи участъци от предварително отлети циментови блокове с фин преход между хоризонталните и вертикалните повърхности. Махагоновите прозоречни елементи са комбинирани със стъкло и хармонират с пластичността на покрива.

Фантастичните показатели за устойчивост на средата и енергийните й характеристики са осигурени чрез използването на геотермалната енергия, рециклиране на сивата вода, както и наличието на зелен покрив и градини. Благодарение на иновативния си дизайн сградата е спечелила „златен“ сертификат от Deutsche Gesellschaft fur Nachhaltiges Bauen (DGNB), германския съвет за устойчиво строителство.

Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-8 Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-7 Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-6 Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-5 Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-4 Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-3 Blocher-Blocher-Partners-Stuttgart-2

Снимки: Klaus Mellenthin

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*