Китай гласува нов и още по-строг закон срещу замърсяването

Законодателите в Китай одобриха изменения на 15-годишния закон за замърсяването на въздуха в Китай, позволявайки нови санкции за нарушителите и създавайки правна рамка, която ограничава потреблението на въглища – най-големия източник на смог в азиатската страна.

coal_SXC_HU-600-450

Управляващата комунистическа партия признава щетите, нанесени от десетилетия безпрепятствен икономическия растеж, и отровените небе, реки и почви. Сега правителството се опитва да осигури на своите инспекции по околната среда по-големи правомощия и повече ресурси за справяне с упоритите замърсители и местните правителства, които ги защитават.

Очаква се измененията да направят местните власти пряко отговорни за изпълнението на екологичните цели. Законът също така забранява на фирмите да правят временно изключване на противозамърсяващото оборудване по време на инспекциите, както и каквото и да е друго поведение, предназначено да наруши екологичните им показатели.

Тонг Вейдонг, заместник-директор на правната комисия при местното еко-министерство, обясни, че новият закон ще подобри начина, по койо се оценява работата на местните власти, и ще им позволи да съставят свои собствени планове за изпълнение на екологичните цели.

Новият закон има и много критки, тъй като мнозина смятат, че не е достатъчно строг и няма да постигне целите си. Депутатите, които гласуваха новата норма, отхвърлиха предложението да включват конкретни цели за потреблението на въглища, а също и изключиха клаузата, която позволява на местните власти да определят сами свои собствени ограничения върху използването на автомобили, предаде официалната агенция Синхуа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*