Обама: светът трябва да постигне споразумение за климата, докато може

Американският президент Барак Обама пристигна в Аляска в понеделник за тридневна обиколка, чивто цел е да покаже как топенето на вечните ледове и бреговата ерозия вещаят все по-големи бедствия – освен ако светът не предприеме решителни стъпки да забави промяната на климата.

alaska-566722_1280

16 месеца преди края на мандата си Обама се опитва да създаде подкрепа за новите строги правила за въглеродните емисии от електроцентралите в навечерието на очакваното международно споразумение за климата по врме на срещата на върха на ООН в Париж през декември.

„Нито един от народите, представени тук, не действа достатъчно бързо“, каза Обама на среща на външните министри от държавите с арктически интереси. „Тази година в Париж, трябва да отбележим годината, в която светът най-накрая постига споразумение за защита на планетата, дкоатов се още можем да го направим“, каза Обама.

Белият дом заяви, че президентът на САЩ ще обяви нови политики през тази седмица, с които да помогне на арктическите общности да се адаптират към изменението на климата.

Но основната цел на посещението е да се обърне внимание върху заплахите пред щата, кеото би трябвало да убеди американците да намалят използването на изкопаеми горива и да се стимулира производството на енергия от възобновяеми източници.

Истерията около турнето започна в неделя с изявлението, че Обама ще преименува най-високата планина в Северна Америка на „Денали“, възстановявайки традиционното й име (в момента тя е известна като връх Маккинли).

Обама сподели снимка на Денали, която публикува в Instagram, малко преди срещата си с група местни лидери на място. „Те описват села, които потъват в морето“, заяви Обама. „Това е спешемн проблем за тях днес, но това е бъдещето за всички нас, ако не направим нещо по въпроса“.

Някои еколози пък охулиха действията на Обама, заявявайки, че това противоречи на други решения на президента, свързани с климата. Някои припомниха, че администрацията на Обама даде зелена светлина на Shell за разработването на петролни сондажи в Арктика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*