Унгария унищожи всичките си поля с ГМО царевица на Monsanto

Унгария предприе смела и шокираща акция срещу биотехнологичния гигант Monsanto, като унищожи 1000 акра генетичномодифицирана царевица – такава, за която е установено, че е отглеждана с генетично модифицирани семена, обяви унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр.

Hungary-Burns-Monsanto-Crops-740x477

За разлика от много страни от Европейския съюз, в Унгария генетично модифицираните (ГМ) семена са забранени.

„За почти хиляда акра царевица бе установено, че са били смесени с генетично модифицирани семена, и те са били унищожени из цяла Унгария“, обясни Лайош Богняр. Той успокои ощбествеността, че поленът от ГМО царевицата не е разпространен около насажденията.

Проверките ще продължат, въпреки факта, че търговците са длъжни да гарантират, че техните продукти са без ГМО.

По време на разследването контролните органи са установили, че Monsanto е производителят на ГМО семената, засадени нелегално.

Правото на свободно движение на стоки в рамките на ЕС означава, че властите няма да проверяват как семената са се озовали в Унгария, но те ще проверят къде могат да се намеяр подобни стоки. Регионалното обществено радио пък съобщи, че двете най-големи международни компании за производство на ГМО посадъчен материал са засегнати и че техните ГМО семена може да са разпространени върху хилядите хектари зелми из страната.

Повечето от местните фермери се оплакаха, че не са знаели, че използват ГМО семена.

21 коментара

 1. През 1999 г. трансгенни хибриди на Декалб и Пионер / Монсанто и ДЮПОН – все
  дългоноси/, устойчиви на хербициди бяха засети на повече от 200 хил. дка в
  цяла България, особено в Добруджа.За справка питайте фермерите.Ако до тях
  е имало конвенционални или семепроизводни посеви следи от тези форми
  сигурно има и сега в обикновените / цисгенни/ царевици.Тогава нямаше закон
  за ГМО.

 2. Препратките, които пуснах към статиите на английски от 2013 година, май се загубиха по пътя .

 3. mmm
  03/09/2015 в 17:17

  „ДНД: “Не виждам да са Ви поникнали рога.” Да, но вече не можем да зачеваме без медицинска помощ. Това, според мен, е много по-страшно от рогата.“

  Проблемът със зачеването е 80% стресссс. Избягвайте подобни стъкмистики, малко ли ви е останалото.

 4. ДНД: „Не виждам да са Ви поникнали рога.“ Да, но вече не можем да зачеваме без медицинска помощ. Това, според мен, е много по-страшно от рогата.

 5. ИИК не зная, кой не си е направил справка, не са 4 а 4000 декарите. Прав е Ники, че журналистите и псевдо еколозите си измислят новини. Лили Мавродинова и вие четете, но явно понеже нямате никаква основа в знанията си по биологоя, нищо не разбирате, затова съм писал, че не винаги „ламята има три глави“. До скоро в България и като цяло в Европа се отглеждаше много малко соя, а тя ако следите и сте запознати с темата за ГМО културите е една от първите генно модифицирани култури в САЩ, и отглеждана на много хектари там (1 хектар=около 2,5 акра=10 декара). И Ви питам, чува ли ли сте, че в България от над 25 години целия внос на соя и соеви продукти идва от САЩ? Досещате ли се, че при всички животни във фуража трябва да има соев шрот? Досещате ли се, че в шоколадовите изделия с които тъпчете децата си има соев лецитин? И от къде са дошли и дали не са ГМО? Дори и когато до преди няколко години, когато уж в Европа имаше забрана за сеитба на ГМО семена, за внос на ГМО продукти, ПСЕВДО ЕКОЛОЗИТЕ не се сещаха да Ви алармират, че ядете ГМО СОЯ. Сега е същото!!! (Не виждам да са Ви поникнали рога.) В Испания отдавна се отглежда ГМО царевица устойчива не на Раундъп, а на определен вид насекоми, поради невъзможност да отглеждат друга т.к. не могат да се справят с насекомите и реколтата е обречена. Това ставаше в периода на пълна забрана за внос и сеитба на ГМО семена в Европа, просто испанците казаха „гледайте си работата на нас ни трябва царевица за животновъдството“. Не ме разбирайте погрешно, не съм за ГМО растенията, но и Вие разберете, че само с едното „притеснение“ нищо не може да се направи, трябва да сме по-информирани не само за да не ставаме смешни. Трябва да знаем какво е опасно, от кого и от къде да се информираме, как да се пазим и как да се борим.

 6. Абсолютно измислена новина от псевдо еколозите в България. Такава новина в унгарските медии няма, но никой не си е направил труда да провери и всички глупаци пляскат с ръце и цъкат: „Браво на унгарците“.

 7. По време на разследването контролните органи са установили, че Monsanto е производителят на ГМО семената, засадени нелегално. До кога ще четем глупости ?! Да вземете да се поограмотите малко !!! Или идете да садите царевица !!!

 8. Ар , акър , мм. , см. , декар , хектар ……. има ли значение ? ! Страдат милиарди хора по света , заради болните амбиции на хора, чиито стремежи са богатство и власт и не ми го побира умът , какво още …..а тези хора ядат чиста храна , а не от подобрените им „продукти“ ….. чели ли сте нещо по въпроса ….. и ако сте чели , замисляли ли сте се ????? А? Или сте чели , но са ви направили впечатление препинателните знаци , окончанията и още от тоя сорт ? …….а , и да знаете , много е важно това за оцеляването ни ….. пинти , литри , и акЪри де …… хмммм и още нещо , да не забравите да направите подробен разбор на списаното от мен !!!!! Многу мий ценну !

 9. до
  ИИК
  02/09/2015 в 18:05
  за Ваше сведение
  Акърът е единица за площ от Имперската измервателна система, възлизаща на 43 560 квадратни фута или 4 046,856 422 квадратни метра (малко повече от 4 декара). Тя се използва неофициално във Великобритания (изместена от метричните SI-единици), официално в САЩ, а също и в някои страни от Британската общност, от тук следва че 1000акра са равни 4 046 856, 422 квадратни метра или приблезително 4 000 декара:)))

 10. Поне да бяха сложили снимка на царевица, след като статията е за царевица

 11. До „лично мнение“.
  Доказаха и осъдиха Монсанто че умишлено пръска гмо семена в засети с чиста царевица полета.После съди стопаните за патента си върху семето.

 12. До ДНД… Осведоми се преди да убиждаш когото и да е!!!! та дори и “ Лично мнение“ 1000 акра са 4 046,856 422 квадратни метра (малко повече от 4 декара) !!!!!!!!!!!!!!!

 13. Браво на унгарските власти! Това е грижа за хората ! Кога и в България ще има такава власт и контролни органи ?

 14. ‘лично мнение’ е прав. а това, че е сгрешил мерните единици е единственото, за което може да се хванете, но то не е важното в случая.

 15. „лично мнение“ ти си пълен тъпанар, 1000 акра са 4000 декара, има тестове за ГМО култури и семепроизводство на хибридни семена не се прави така. „Ламята не е с три глави“. Този който е писал статията също е пълен неграмотник!!!

 16. Към“Лично мнение“ .Акърът е единица за площ от Имперската измервателна система, възлизаща на 43 560 квадратни фута или 4 046,856 422 квадратни метра (малко повече от 4 декара). Тя се използва неофициално във Великобритания (изместена от метричните SI-единици), официално в САЩ, а също и в някои страни от Британската общност.Така че 1000 акра са над 4000 декара.Не бъркайте ар с акър.

 17. Интересно ми е как са се смесили семената. От години на пазара има предимно хибридни сортове – семената се очаква да са абсолютно еднакви. Как така случайно са попаднали в торбите или на полето други семена.
  Още по-интересно е как се установи, че примесите са генно модифицирани. 1000 акра са 100 декара. Пръснати из цялата страна (Унгария не е малка по площ) значи много малки ниви, които се ползват главно за семепроизводство – значи някой е искал да ги размножава.
  Честно казано мисля, че някой е подразнил не когото трябва. Вдигнали са буря в чаша вода, а ние продължаваме да си пием същата….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*