Откриха „свръхгигантско“ газово находище в близост до Египет

Откриването на потенциално най-голямото находище на природен газ в света при египетското крайбрежие ще бъде фактор на огромни промени за Египет и Средиземно море по отношение на енергийната стабилност, заяви главният изпълнителен директор на италианския енергиен гигант Eni, който намери находището.

flame-871136_1280

В неделя Eni съобщи в комюнике, че компанията е открила „свръхгигантско“ газово находище, което може би има „потенциални 30 трилиона кубически фута газ“. Фирмата посочи, че кладенецът, с който е открито находището, се намира на известно разстояние от средиземноморското крайбрежие на Египет на дълбочина от 1450 метра. Самото находищно поле Зор има площ от около 100 квадратни километра. Eni каза, че откриването му може да отговори на потребностите на Египет от природен газ за „десетилетия напред“.

„Това променя много неща за Египет … Това е много важно за Египет, но също така и за цялото Средиземноморие по отношение на стабилността“, коментира Клаудио Десалзи, главен изпълнителен директор на Eni, пред CNBC. Той не посочи кога газта от находището ще достигне пазара, но посочи, че разработването на находището може да стане бързо, тъй като то се намира в непосредствена близост до преработвателните съоръжения на Eni.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*