Изменението на климата изменя биологията на ключови океански бактерии

Изменението на климата може да изложи един важен вид океански бактерии в еволюционно свръхускорение по начин, който би могъл да представлява заплаха за тяхното дългосрочно оцеляване и важната им роля в хранителната верига. Това сочи ново проучване, оповестено във вторник.

Изследването, публикувано в списание Nature Communications, се фокусира върху триходезмиум – вид цианобактерии, които обитават тропическите и субтропическите води като Червено море, Големия бариерен риф в Австралия, районите около Хаваите и Карибите.

Триходезмиумът е важен елемент в хранителната верига на океана, защото превръща атмосферния азотен газ в биологически използваеми форми на азота, които други организми – например фитопланктонът – могат да използват. Наличието на този азот е важен за широк кръг морски организми – от водораслите до китовете.

Trichodesmium_bloom_off_Great_Barrier_Reef_2014-03-07_19-59
Цъфтеж на триходезмиум при Големия бариере риф в Австралия. Снимка: Wexcan, CC-BY-SA 3.0

 

Екип изследователи, ръководен от учени от Университета на Южна Калифорния, е установил, че триходезмиумът генерира повече азот и се възпроизвежда по-бързо, когато е изложен на високи нива на въглероден диоксид – такива, каквито се очаква да са налични в световните океани към 2100 година поради изменението на климата.

На пръв поглед това изглежда добре. Реално обаче то може да навреди на бактериите в дългосрочен план, като ги кара да изядат всичките си налични ресурси – хранителни вещества като фосфор и желязо.

Изненадващото откритие на учените е, че триходезмиумът продължава да се възпроизвежда бързо и да генерират много азот дори когато се постави обратно в среда с по-ниски нива на въглероден диоксид. Това навежда на мисълта, че ако промените в климата продят ускоряване на дейността на тези бактерии, то изменението на функцията им може да продължи дори и да бъдатт предприети крути мерки за спиране на изменението на климата в световен мащаб.

Изследователите казват, че техните резултати са отчетени в лаборатория и е в естествената среда на триходезмиума може би има фактори, които биха могли да смекчат промените в живота на бактериите, наблюдавани при лабораторните тестове. Дори и да е така обаче, каза Дейвид Хътчинс, професор по биологични науки в Университета на Южна Калифорния, излагането на бактерията на високи нива на въглероден диоксид не е здравословно развитие на организма.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*