Новото LED улично осветление в Индия ще пести по $890 млн. годишно

Правителството на Индия обяви мащабен проект за подмяна на уличните лампи със светодиодни крушки. Планът е за подмяната на 20 милиона крушки в улични лампи. Бидейки най-големият проект по рода си, модернизацията ще отнеме около две години. Това е част от по-мащабния опит на страната да намали натоварването на националната си електропреносна мрежа и по този начин да спестява милиони долари годишно.

led-366324_1280

Проектът за модернизация се очаква да струва около 2500 кроре, което прави около 385 милиона щатски долара. Подобно на инвестициите в светодиодно осветление за дома обаче това е инвестиция, която носи дългосрочни икономии. LED крушките имат много по-дълъг живот – с продължителност средно от 50 000 часа – което означава и намаляване на труда по поддръжка и подмяна на крушките. Предвид всички 20 милиона крушки, които ще бъдет подменени, Индия може да очаква да намали годишното потребление на енергия с около 10,5 милиарда киловатчаса, което се равнява на икономии от 5775 кроре – 890 милиона щатски долара – на година!

Проектът за диодното улично осветление в Индия може да се счита за най-големият проект от този вид в света. Той обаче е само едно от многото направления на пътешествието на Индия към енергийната ефективност. В допълнение към подмяната на уличното осветление индийското правителство стартира програма за субсидии, за да направи светодиодните технологии по-достъпни за частните потребители. Премиерът също така издаде указ всички агенции на централната държавна администрация да подменят съществуващото осветление с енергийно ефективно. Наредено е и да се монтират покривни слънчеви панели. Президентския дворец вече е оборудван със система за слънчева енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*