Най-големият зелен покрив в света (ще) е сърцето на Силиконовата долина

Архитект Рафаел Виньоли и фирмата Olin Landscape Architects разкриха проекта си за най-големия зелен покрив в света – парк с площ от 30 акра в небето, който се изгражда между централата на Apple „Infinite Loop“ и нейния кампус с вид на космически кораб в Купертино, Калифорния. Огромният зелен покрив е част от план на стойност 3 милиарда долара за обновяване на бившия търговски център Vallco, преименуван на „Hills at Vallco“. Амбициозният проект ще преобрази провалилия се шопинг мол в устойчива конструкция с платинен LEED статус.

Vallco-Rendering-

Перлата в короната на обновения комлекс без съмнение ще е неговият огромен зелен покрив с площ 30 акра – безпрецедентен инженерн подвиг, който е „най-малко два пъти по-голям от всичко, което е опитвано някога досега“. Издигнатият парк ще включва 6 километра алеи за ходене и бягане сред хълмове, овощни градини, лозя, ливади, органични градини, детски площадки за игра, както и резерват на местните флора и фауна. Устойчивият зелен покрив ще помогне на „Hills at Vallco“ да постигне златен LEED сертификат отглеждайки местни, устойчиви на суша и гъвкави към климата растения. Той ще доведе до намаляване на енергийните нужди на сградата заедно с нейната естествена вентилация. Очаква се сред ефектите от зеления покрив да е и подобряването на качеството на въздуха. Не на последно място решението ще спомогне за противодействие на ефекта на топлините острови. Рециклирана вода и уловена дъждовна вода ще се използват за напояването на парка.

На приземното ниво новият комплекс със смесено предназначение ще включва мрежа от алеи за ходене пеш и за каране на велосипеди. Тя ще е с вид на система от улици и ще е „заклещена“ между два градски площада. Паркирането ще бъде предимно подземно. Ще има и транзитен център при зоната за пазаруване.

Уличната мрежа на 15-блоковия комплекс ще има 5 800 квадратни метра зони магазини, 185 800 квадратни метра офис площи, както и 800 жилища. Сред тях ще има 680 апартамента, продавани на пазарен принцип, 80 жилища за социално слаби и 40 апартамента за възрастни. Наред с това са предвидени изобилие от ресторанти и развлечения, кино, ледена пързалка, боулинг, фитнес клуб. Площадът на града може да се използва за фермески пазари и прожекции на открито.

Инвеститорът Sand Hill ще вложи $40 милиона за удобства и за финансиране на местните училища, а ако проектът бъде одобрен от града, фирмата ще похарчи над $ 20 милиона за изграждане на ново начално училище за 700 деца.

Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-4 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-7 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-3 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-9 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-2 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-5 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-10 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-8 Hills-at-Vallco-by-Rafael-Vinoly-and-Olin-Landscape-Architects-6

Снимки: The Hills at Vallco

1 коментар

  1. Само да ви кажа, че Силиконовата Долина е близо до Димитровград и се казва Пайнер. Това м/у Сан Франциско и Лос Анджелис се нарича „Силициевата Долина“. Идва от думата Silicon (Силиций). Думата за силикон е Silicone и от него се правят цици, а не чипове за компютри.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*