LED лампите у нас са поевтинели с 40% за пет години

Българите все повече предпочитат LED лампите пред компактните флуоресцентни крушки. След като бизнесът започна да ги използва масово в административни, офис и търговски помещения, сега светодиодите навлизат усилено и при домакинствата.

„Хората се насочват към LED крушките, за да намалят разходите си за осветление в дългосрочен план. Светодиодите изразходват 10-12 пъти по-малко електроенергия в сравнение с т. нар. Енергоспестяващи (компактните флуоресцентни – б.р.) крушки”, коментираха от българската компания за енергоспестяващо и LED осветление REALUX.

led-823383_1280

Друга причина да се предпочитат LED лампите е все по-изгодната им цена. За последните 5 години тя е паднала с над 40%. В момента една светодиодна крушка с мощност 5W струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв.

LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е 3 пъти повече от компактните флуоресцентни лампи. Ефективността им също е по-голяма с около 10 пъти – могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая. Инвестицията в този тип осветление се възвръща в рамките на 1-2 години.

При LED лампите електрическият ток се преобразува почти напълно в светлина – топлинните загуби са под 10%, за разлика от обикновената крушка, при която близо 90% от енергията е топлина.

Светодиодите не съдържат опасни елементи и могат напълно да се рециклират. Не излъчват вредни емисии (напр. ултравиолетови и инфрачервени лъчи), подчертаха експертите на RELAUX.

През 2015 г. LED продуктите заемат над 30% дял от глобалния пазар на осветление, който се оценява на над 82 милиарда долара, сочат данните на LEDinside. Европа заема най-голям дял от този пазар – 23%, следвана от Китай – 21% и САЩ – 19%.

Осветлението е около 20% от общата енергийна консумация, според доклад на McKinsey. Заради своята енергийна ефективност, използването на LED технологиите ще доведе до спад в енергийното потребление.

От McKinsey изчисляват, че ако до 2020 година Германия премине изцяло към новите технологии в осветлението, то това ще спести енергия, равна на капацитета на 3 ядрени реактора.

Значението на LED технологиите в съвременния свят се потвърждава и от Нобеловата награда за физика през 2014 г., която Шведската академия на науките връчи на трима японски учени за изобретяването на сините светодиоди.

2 коментара

  1. Както при всеки един продукт от LED крушка до LED крушка има огромна разлика. Ако е безименна китайска имитация за по 2-3 лева е нормално.Ако е на някой от утвърдените или утвърждаващи се производители – Philips,GE,Osram,Cree и т.н. то просто е била дефектна и е трябвало да отидеш да ти я заменят с друга бройка.

  2. От шест години се опитвам да ползвам, отначало неонови, а напоследък и LED лампи. Смея да заявя, че вече са им „хванали цаката“. Демек изгарят на четвъртия до шестия месец, или в краен случай на втората година. От два месеца съм със старите крушки отново.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*