На Земята има 3 трилиона дървета – но намаляват бързо

На Земята има малко над 3 трилиона дървета, но броят им намалява с обезпокоителни темпове заради дейността на човека. Това са констатациите на учени, които в сряда разкриха най-изчерпателна оценка на глобалната дървесна покривка, правена някога. За анализа са използвани разнообразни данни, включително сателитни изображения и оценки на наземната дървесна плътност от повече от 400 000 точки по цял свят.

wood-912283_1280

Оценката за 3,04 трилиона дървета – по около 422 за всеки човек на планетата – е около осем пъти по-висока от предишната прогноза за 400 милиарда дървета, която се основава на сателитни изображения, но по-малко данни от земята.

Новите резултати обаче оставят множество причини за безпокойство, а хората в основата на проблема.

Броят на дървета е намалял с около 46 процента от началото на човешката цивилизация. Всяка година се отчита брутна загуба от 15 милиарда дървета и нетна загуба от 10 милиарда, според еколога Томас Краутър от университета Йейл.

„В момента има по-малко дървета, отколкото по което и да е друго време от началото на човешката цивилизация досега. Този брой продължава да намалява с обезпокоителни темпове,“ каза екологът.

Многообразни са човешките дейности, които разрушават залесената земя, обясни Краутър. Превръщането на горите в земя за селското стопанство в исторически план има най-голямо негативно въздействие върху горите. Все по-съществена роля играят и развитието на промишлеността и урбанизацията. „Тъй като човешката популация по света расте, може да се очаква, че нетната загуба на дървета също ще се увеличава“, предупреди екологът от Йейл.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*