Щатът Вашингтон съди САЩ заради токсични изпарения в склад за ядрени отпадъци

Всичко е възможно в САЩ, включително и това един щат да съди правителството. Щатът е Вашингтон, а обвинението е, че държавата не е успяла да защити адекватно екипите, участващи в почистването на хранилището за ядрени отпадъци Ханфорд в щата Вашингтон в продължение на десетилетия. Това е довело до разболяването на множество работници, които са били изложени на токсични изпарения.

construction-worker-495373_1280

Жалбата е разгърната на 18 страници и е подадена във федералния съд в Спокейн. Тя цитира повече от 50 случая от януари 2014 г., при които работници са били изложени на опасни изпарения в хранилището, разположено по протежението на река Колумбия. Така например един работник е бил лекуван миналата година от химически пневмонит – възпаление на белите дробове, причинено от излагането на химични вещества, гласи жалбата.

Ханфорд се простира на 1517 кв км в югоизточната част на Вашингтон и е използван за производството на плутоний за програмата за ядрени оръжия на САЩ в периода 1943-1987 г. Сега това място се нарежда сред най-замърсените терени в Северна Америка.

Основната дейност там сега е отстраняването на 212 милиона литра опасни отпадъци, голяма част от които са радиоактивни. Те биват съхранявани в 177 подземни резервоара, някои от които имат течове.

Американското министерство на енергетиката е отговорно за почистването на площадката, включително за наемането на подизпълнители и работници за изваждане на отпадъците от резервоарите и безопасното им унищожаване. В резултат на „хлабавите“ практики за безопасност на фона на течове и изпускане на токсични изпарения около резервоарите за съхранение, работниците на мястото са били постоянно изложени на риск и мнозина от тях са се разболели заради излагането на химичните вещества, се казва в делото.

„Стига толкова. Рисковете за здравето са реални, а щатът днес предприема действия, за да гарантира, че федералното правителство защитава тези работници – сега и в бъдеще“, каза главният прокурор на щата Боб Фъргюсън.

Правозащитната организация Ханфорд Челиндж заяви, че е изчислила, че няколкостотин работници били лекувани или най-малкото диагностицирани с определени заболявания поради излагането на отровните изпарения през последните 10 години.

Настояването на щатската управа е да се изисква всички работници при резервоарите да носят средства за защита на дихателните пътища, наред с други подобрения на безопасността.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*