Европарламентът несъгласен с националните забрани върху вноса на ГМ храни и фуражи

Комитетът по селското стопанство при Европейския парламент отхвърли законопроекта на Еврокомисията, който ще даде на държавите-членки правомощието да ограничават или забраняват използването на ГМО храни и фуражи, одобрени на ниво ЕС, върху своите територии. ЕП се опасява, че „произволните национални забрани биха могли да доведат до нарушаване на конкуренцията на единния пазар на ЕС и да застрашат производството на храни в Съюза, които са силно зависими от вноса на ГМ фуражи“.

field-852242_1280

Становището на комитета селското стопанство, прието с 28 гласа „за“ срещу 8 „против“, ще бъде анализирано от Комисията по околна среда, която има водеща роля по въпроса.

„Днешният вот в комитета по земеделие изпраща ясно послание: предложението на Еврокомисията да разреши на държавите членки сами да решат дали да ограничат или да забранят използването на ГМ храни и фуражи на територията си трябва да бъде отхвърлено. Ние не сме градили единния европейски пазар, за да позволяваме произволни политически решения да го нарушават“, заяви докладчикът по становището Алберт ДЕС от ЕНП, Германия.

„Подходът на Комисията е напълно нереалистичен. Има много сектори в ЕС, които разчитат до голяма степен от вноса на ГМ фуражи и те не биха били в състояние да оцелеят, ако тези фуражи бъдат забранени. Ако позволим това, тогава цялото производство на животински храни в ЕС би било изложено на риск, което би могло да ни направи много по-зависими от вноса на храни от трети държави, които не е задължително да спазват нашите високи производствени стандарти. А ние със сигурност искаме да се избегне това“.

Комисията по околна среда, водещата комисия по този законопроект, ще приеме позицията си на заседанието си на 12 и 13 октомври. Парламентът би могъл да упражни своя контрол над предложението на пленарната сесия на 26-29 октомври в Страсбург.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*