Глобалното затопляне може да роди най-лошите урагани, виждани някога

Основният извод от почти всяко изследване, което виждаме в наши дни относно изменението на климата и околната среда, може да се обобщи само с няколко думи: става все по-лошо. Подобно е и посланието на най-новото проучване на бъдещите модели на бурите по света. Проучването теоретизира възможността за наблюдаването на редки, ултра-интензивни тропически циклони, които изследователите са нарекли „сиви лебеди“. Добрата новина, ако може да се говори за такава, че, че – според учените – въпреки катастрофалното си въздействие тези бури ще могат да се предсказват, преди да се случат.

hurricane-63123_1280

Нинг Лин от университета Принстън и Кери Емануел от Масачузетския технологичен институт са авторите на изследването, публикувано тази седмица в списанието Nature Climate Change. В опит да се определи колко лоши могат да станат бурите в бъдеще, учените са използвали компютърно моделиране за определяне на характеристиките на това, което те определят като „ураганни събития с много ниска вероятност, но много висока степен на въздействие“. Те са ги нарекли „сиви лебеди“, стъпвайки на теорията за „черните лебеди“. За разлика от събитията тип „черни лебеди“, според Лин и Емануел, сивите могат да бъдат предсказани.

Възможността за прогнозиране на тези бури е точно начинът, по който учените са в състояние да преценят, че три от световни градове (Тампа във Флорида, Кайрнс в Австралия и Дубай в Обединените арабски емирства) потенциално могат да бъдат опустошени от такава буря. Силата на ураганите е зависима от климатичните условия, така че чрез компютърно моделиране учените са успели да дефинират вида на бъдещите бури – при условие, че се приемат сегашните темпове на повишаване на морското равнище и глобално затопляне. Един от най-мрачните сценарии в модела за края на 21 век включва опустошителна буря в Тампа с 37-метрова вълна, която може да срине града.

Въпреки, че бурите тип „сиви лебеди“ се считат за изключително редки, според проучването, те все пак вероятно ще се случат в някакъв момент. Като се има предвид, че компютърните модели се базират на сценарий, при който никой нищо не прави за забавяне на глобалното затопляне, може да се запази надеждата, че е възможно да се намали вероятността от такива опустошителни бури – чрез съсредоточаване върху борбата с глобалното затопляне и неговите неблагоприятни ефекти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*