Откриха растение, което се бори със замърсяването от тротил

Учените са открили защо тротилът е толкова токсичен за растенията и възнамеряват да използват тези знания за решаване на проблема с почистването на много обекти в света, замърсени от често използвания експлозив.

Изследователи заявиха, че са открили ензим в растенията, който реагира с тротила (TNT), който присъства в почвата на замърсени терени и уврежда растителните клетки. Това е причината тротилът да опустошава растителността и да оставя на земята пуста.

Налице са конвенционални техники за отглеждане, които могат да развъдят растения като тревите, на които липсва този ензим и които могат да бъдат по-толерантни към TNT, казват учените. Тези треви биха могли да се отглеждат за рекултивиране на замърсените земи.

800px-Arabidopsis_thaliana_inflorescencias
Цвят на Arabidopsis thaliana, снимка: Алберто Салгеро, CC-BY-SA 3.0

 

„Взривни вещества като TNT са токсични не само за растенията, но и животните, микробите и водната флора и фауна“, каза професора по биотехнологии Нийл Брус от университета на Йорк във Великобритания, ръководител на изследването, публикувано в списание Science. При растенията TNT се задържа в корените, потискайки растежа и развитието.

Изследователите работили с малко цъфтящо растение, наречено Arabidopsis thaliana, в своите лабораторни експерименти. Те установили, че растението има мутация на ген, наречен MDHAR6, което му помага да оцелява в почви, замърсени с тротил. Растенията, които нямат подобна мутация, страдат в такава почва.

Генът контролира ензим, който рециклира витамин С в структурите, наречени митохондрии. Те осигуряват енергията, която подхранва клетките. Ензимът преобразува тротила до по-токсично съединение, което уврежда клетъчния механизъм на растението. Растенията с мутиралия ген обаче произвеждат нефункционална версия на този ензим версия, която пресича токсичността на TNT.

Според изследователите Arabidopsis, е твърде малко буреноподобно растение и трудно може да бъде полезно за прочистване на TNT-замърсени терени, но има сходни треви, които могат да се развъждат за тази цел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*